• Izdelava spletnih strani

  Izdelava spletnih strani

  Podjetje GeminiStil vam ponuja izdelavo in oblikovanje spletnih strani. Spletne strani in elektronske komunikacije lahko predstavljajo pomembno konkurenčno prednost za podjetje.

 • Izdelava spletnih strani z Joomlo!

  Izdelava spletnih strani z Joomlo!

  Pri izdelavi spletnih strani uporabljamo odprtokodni sistem za upravljanje z vsebinami (CMS ali Content Management System) Joomla!, zaradi česar je razvoj spletnih strani bistveno cenejši in hitrejši.

 • Optimizacija spletnih strani

  Optimizacija spletnih strani

  Optimizacija spletnih strani za spletne iskalnike. Cilj optimizacije spletne strani je doseči čim višjo pozicijo na iskalnikih (Najdi.si, Google).

 • Vzdrževanje spletnih strani

  Vzdrževanje spletnih strani

  Vzdrževanje ali nadgradnja spletne strani. Vzdrževanje spletne strani pomeni, da vse spremembe in novosti takoj objavite na spletni strani in ažurirate obstoječe podatke.

DomovWordPress

WordPress

Share

WordPress blog

Kaj je WordPress?wordpress-1

WordPress je odprtokodni sistem za upravljanje z vsebinami in je trenutno najbolj primerna rešitev za samostojno postavitev in urejanje lastnega spletnega dnevnika, saj boste z njo dosegli popolno funkcionalnost vašega spletnega dnevnika (ti. blogi).

WordPress (CMS) spletna programska oprema je namenjena izdelavi spletnih strani in blogov. Zaradi odprtokodnosti in brezplačnosti je izjemno priljubljeno orodje za razvijanje spletnih strani in blogov.

WordPress je pričel leta 2003 z kodo za izboljšanje vsakdanjega načina pisanja ter manj kot dvajsetimi uporabniki. Od takrat je zrasel v eno največjih spletnih orodij za spletne strani in blog na svetu, uporabljeno na milijonih spletnih straneh. Vse kar WordPress ponuja, od dokumentacije do same kode, je ustvarjeno s strani skupnosti za skupnost. WordPress je, kot že prej omenjeno, odprtokodni projekt, kar pomeni da na njem dela na stotine ljudi s celega sveta. (Več kot na ostalih komercialnih platformah.) Kar obenem pomeni, da pri njegovi uporabi ni omejitev in ni potrebno plačevati licence. WordPress je popolnoma prilagodljiv in se lahko uporabi skoraj za vse. 

Odlikuje ga veliko funkcionalnosti, vključno s plugin arhitekturo in templating sistemom. Wordpress uporablja več kot 50% največjih spletnih dnevnikov oz. blogov, in je tako najbolj priljubljena programska rešitev za spletne dnevnike, ki se uporablja danes.


wordpress-2


WordPress je zelo zmogljiv - v administraciji svojega spletnega dnevnika lahko hitro in enostavno napišete nov vnos, ki je takoj dostopen spletnim obiskovalcem. Vnosi v spletni dnevnik so lahko organizirani po kategorijah, prav tako pa lahko dodajate slike (s samodejno narejeno majhno sliko) ali datoteke, ki jih želite prikazati v vaših vnosih v spletnem dnevniku. Lahko tudi nastavljate različne nivoje dovoljenj vašim spletnim obiskovalcem, napreden iskalnik po zapisih pa je že vgrajen v samo programsko rešitev WordPress.


wordpress-3


Tudi WordPress je neskončno razširljiv. Ena osnovnih filozofij WordPress-a je, da se osnovna koda obdrži in s tem zagotovi enostavnost ter visoka hitrost rešitve, istočasno pa se omogoči funkcionalna razširljivost s pomočjo vtičnikov. Torej bogat okvir (framework) je zagotovljen, možnosti razvijalcev za širitev so omejene le z njihovo in vašo domišljijo.

Več o Wordpress-u...

 

Ocena WordPress CMS-ja

WordPress je trenutno najbolj priljubljen CMS (sistem za upravljanje z vsebino). V preteklosti so ga uporabljali zgolj blogerji, v zadnjem času pa se je razvil v močno splošno platformo za spletne strani. Zastonj si ga lahko posnamete iz strani WordPress.org. Začnimo pa s predstavitvijo dobrih in slabih lastnosti WordPressa.

Plusi

  • Je zastonj!
  • Hitra in preprosta namestitev
  • Veliko število kvalitetnih predlog in dodatkov
  • Dober grafični vmesni za dodajanje vsebine

Minusi

  • Bolj primeren za bloge kot splošne strani
  • Podpovprečen SEO (sedaj se že da dobiti kakovostne dodatke za SEO)
  • Privlačen za spambote
  • Pogoste nove različice (lahko tudi pozitivna stran)

Namestitev

Namestitev WordPressa je zelo preprosta. Vse kar morate storiti je, da spremenite zapis v config datoteki, naložite datoteke preko FTP klienta in poženete čarovnika za namestitev na vaši domeni. Ko končate s tremi preprostimi koraki se lahko vpišete in začnete pisati vsebino. Najtežji del namestitev predstavlja preimenovanje datoteke wp-config-sample.php v wp-config.php pred začetkom namestitve.

Privzeta predloga (template)

Privzeta oblikovna predloga bazira na Kubrickovi temi in je prikazane levo. Uporablja veljaven XHTML in CSS in je zelo preprosta in splošna tema tako, da jo lahko uporabite za veliko različnih tipov spletnih strani. Največji minus te predloge je, da je privzeta tema, kar pomeni, da jo že uporablja na tisoče spletnih strani. Če boste uporabili to predlogo bo izgledala zelo generično. V nadaljevanju bomo opisali kako namestiti bolj unikatno predlogo.

Predloge (teme) in dodatki (vtičniki)

Izgled spletne strani ali pa dodajanje ekstra funkcij lahko opravite v manj kot minuti. Za namestitev predloge ali vtičnika morate samo presneti temo ali vtičnik in kliknete namesti. Vse se opravi samodejno. Tako preprosto je to! Veliko število visoko kvalitetnih tem lahko najdete na spletni strani Themeforest. Predloge so plačljive, so pa najbolj kvalitetne, kar jih lahko danes dobite na svetovnem spletu, z vsemi naprednimi funkcijami, ki iz WordPressa ustvarijo nepozabno spletno izkušnjo.

SEO (optimizacija za spletne iskalnike)

V osnovi je optimizacija za spletne iskalnike podpovprečna. H1 značka je uporabljena za ime spletne strani namesto za naslov trenutne spletne strani. Privzeto meta značke niso vključene vendar se to lahko popravi z namestitvijo vtičnikov. Privzeto so URL naslovi dinamični (/wordpress/?p=1), kar je izredno slabo za spletne iskalnike. Vendar pa WordPress ponuja orodja za statične URL naslove znotraj administratorskega vmesnika tako, da lahko hitro spremenite URL naslove v na primer vasadomena.com/naslov_strani. Privzeto je SEO podpovprečen, vendar se ga lahko z določenimi dodatki močno izboljša.

Dodajanje vsebine

Dodajanje vsebine v WordPress poteke preko grafičnega vmesnika in je zelo preprosto. Preprosto vpišete naslov članka, dodate vsebino in izberete kategorijo v kateri bo članek objavljen. Ko kliknete Objavi je vsebina takoj objavljena na spletni strani. Zelo uporabna funkcija je grafični tekstovni urejevalnik, ki ima vgrajen pregledovalnik slovnice (napak) in ne samo označi napačno črkovane besede ampak tudi predlaga popravke.

Interakcija uporabniki

WordPress ponuja dve glavni vrsti interakcije z uporabniki. Obiskovalci lahko komentirajo vsebino in vi lahko dodate več avtorjev, ki lahko dodajajo vsebino. Komentarji lahko izboljšajo pozicijo v spletnih iskalnikih in vašo stran na splošno naredijo bolj privlačno. V kolikor ne želite lahko komentarje z lahkoto izklopite. Dodatne avtorje lahko dodate preko administratorske plošče, del za upravljanje z uporabniki.

Vodič: Kako narediti spletno stran z WordPress

Če želite spletno stran izdelati z WordPress potrebujete gostovanje in domeno, zato si najprej preberite Vodič: Brezplačno gostovanje in domena. Sedaj moramo WordPress downloadati. Dobite ga tukaj! Ko ste na strani kliknite na gumb Download WordPress 3.0 (številka se lahko spremeni - tosamo označuje verzijo wp).

vodic-wordpress-01

Sedaj moramo datoteko shraniti na računalnik.

vodic-wordpress-02

Ko je datoteka shranjena jo je potrebno odpreti.

vodic-wordpress-03

Datoteke moramo razširiti. V programu kliknite "razširi v", označite "namizje" in kliknite ''v redu''.

vodic-wordpress-04

Za večjo sliko kliknite na njo. Datoteka se nam mora sedaj prikazati na namizju.

vodic-wordpress-05

Sedaj moramo odpreti program FileZilla s katerim bomo datoteke naložili na strežnik.

vodic-wordpress-06

Ko ste uspešno povezani s strežnikom odprite mapo public_html

vodic-wordpress-07

in zbrišite datoteko default.php.

vodic-wordpress-08

Sedaj odprimo mapo wordpress na namizju, označimo vse datoteke, in jih povlečemo v program FileZilla, v prostor kjer smo zbrisali datoteko default.php.

vodic-wordpress-09

V spodnjem okencu vidimo prenos datotek.

vodic-wordpress-10

Sedaj moramo počakati da se vse datoteke naložijo na strežnik. Ko so vse datoteke naložene vrstica prenosov izgleda takole:

vodic-wordpress-11

Sedaj v brskalniku (Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome…) odpremo svojo stran. Na strani se nam mora prikazati oblaček v katerem kliknemo na gumb "Create a Configuration File".

vodic-wordpress-12

Odpre se nam nova stran na kateri kliknemo na gumb "Let's go!".

vodic-wordpress-13

Odpre se nam stran na kateri moramo vpisati podatke od MySQL podatkovne baze. Podatke smo dobili v Vodič: Brezplačno gostovanje in domena. Upam da ste si jih shranili.

vodic-wordpress-14

Prepišite le tisto kar je znotraj ! Primer: ''primer123'' -> vstavite primer123. Datoteka wp-confing.php se nam ni ustvarila samodejno zato jo moramo ustvariti ročno.

vodic-wordpress-15

Odprite program FileZilla in mapo public_html. Najdite datoteko wp-confing-sample.php. Datoteko prenesite na namizje ter jo odprite z beležnico. Izbrišite vsebino in kopirajte vsebino na strani v beležnico ter datoteko shranite kot wp-confing.php ter jo shranite na strežnik v mapo public_html. Na strani sedaj kliknite ''Run the install''. Izpolnite podatke: naslov strani, vaše uporabniško ime na strani, geslo, vaš e-mail in kliknite na gumb Install WordPress.

vodic-wordpress-16

Sedaj se vam prikaže okno ki vas obvesti da je inštalacija bila uspešna. Kliknite na gumb "Log in"

vodic-wordpress-17

in se prijavite z imenom in geslom, ki ste ga vpisali pri inštalaciji.

vodic-wordpress-18

Ko kliknemo na gumb 'Log in' smo preusmerjeni na nadzorno ploščo kjer lahko urejamo, dodajamo, brišemo članke in druge stvari.


Vir: http://www.i-igre.si/nasveti/vodic-kako-narediti-spletno-stran-wordpress/

Vodič: WordPress - nova tema

Običajno z osnovnimi temami nismo najbolj zadovoljni saj ne ustrezajo temi naši strani in tudi manjša verjetnost je da bo uporabnik temo že kej zasledil, zato se mu bo stran zdela bolj privlačna in zanimiva. Na spletu najdemo veliko brezplačnih tem, ki so za začetek čisto v redu. Včasih tema v nogi strani zahteva nekaj objavljenih povezav, vendar to ni velika težava. V vodiču bom napisal postopek downloadanja teme iz strani wordpress themes base. Stran ponuja približno 900 različnih brezplačnih tem za wordpress, tako da boste sigurno našli primerno temo za Vašo spletno stran.

Obiščite spletno stran wordpress themes base. Ob strani lahko izberete kategorijo/tematiko (avtomobili, živali...) teme.

vodic-wordpress-tema-01

Po izbiri kategorije poiščite temo ki vam je najbolj všeč in kliknite na gumb view, da boste temo videli v "živo".

vodic-wordpress-tema-02

Tema bo na vaši strani brez modrega "okvirja" na vrhu strani.

Če vam je tema všeč v modrem okvirju kliknite na gumb download.

vodic-wordpress-tema-03

Brskalnik vas bo vprašal kaj naj naredi s prenosom datoteke. Izberite možnost shrani datoteko in kliknite v redu.

vodic-wordpress-tema-04

Za odpiranje datoteke potrebujete program WinRAR ali ZIP. Če na računalniku še nimate programa lahko tukaj downloadate program WinRAR.

Nato moramo datoteko odpreti. Običajno se nam datoteka prikaže na namizju ali v mapi prenosi. Na datoteko dvakrat kliknemo z miško, da se nam odpre.

vodic-wordpress-tema-05

Napis pod datoteko naj vas ne moti, saj ima vsaka tema drugačno ime.

Ko datoteko odpremo izgleda takole:

vodic-wordpress-tema-06

Datoteko moramo razširiti zato kliknemo na gumb razširi v...

vodic-wordpress-tema-07

Prikaže se nam novo okno v katerem izberemo namizje in kliknemo v redu.

vodic-wordpress-tema-08

Datoteka se nam mora sedaj pokazati na namizju.

vodic-wordpress-tema-09

Datoteko moramo uploadati na strežnik. Zato moramo odpreti program FileZilla in se povezati s strežnikom.

vodic-wordpress-tema-10

Odpremo mapo kjer se nahajajo datoteke naše spletne strani in izberemo wp-content.

vodic-wordpress-tema-11

V tej mapi odpremo mapo themes.

vodic-wordpress-tema-12

Datoteko povlečemo na mesto kjer se nahajajo ostale datoteke in počakamo da se prenesejo na strežnik.

vodic-wordpress-tema-13

Nato pojdite na vaši spletni strani za končnico (.si .com…) vpišite /wp-admin/themes.php

Izberite novo temo in kliknite vklopi.

vodic-wordpress-tema-14

Tema se je sedaj pojavila na vaši spletni strani.


 

Vir: http://www.i-igre.si/nasveti/wordpress-nova-tema/

 

Števec obiskov

0580878
vtodayDanes64
vyesterdayVčeraj94
vweekTa teden201
vlweekPrejšnji teden1235
vmonthTa mesec1679
vlmonthPrejšnji mesec5022
vallVsi dnevi580878

We have: 7 guests online
Vaš IP: 54.144.24.41
 , 
Danes: Jan 16, 2019

Uporaba piškotkov na www.geministil.si

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se shranijo na napravo s katero dostopate do spletne strani. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletne strani in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletne strani, služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in spremljanje statistike obiska strani, ter anonimno spremljanje uporabe spletne strani.

Z obiskom in uporabo spletne strani se strinjate s piškotki. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli.

Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov, ter skladnosti z direktivo EU o piškotkih, lahko preberete tukaj.

Ali sprejmete uporabo piškotkov?

EU Cookie Directive Module Information